Trechterwasplaat

Soms moet je echt even door de knieen om de kleine wonderen der natuur te kunnen bewonderen. De trechterwasplaat (Hygrocybe cantharellus) is in Nederland een redelijk zeldzaam zwammetje. Slechts op Texel, Terschelling en Schiermonnikoog zijn er af en toe wat verdwaalde exemplaren aangetroffen. Laat de laatste waarneming nu op Terschelling zijn gedaan, wat ons deze prachtige foto heeft opgeleverd. Aan de andere kant van de Waddenzee ligt ten zuiden van Harlingen het Hegewiersterfjild. Joop Leertouwer inventariseert daar voor Natuurmonumenten paddestoelen. Hij meldde ons dat hij in 2015 en 2016 de trechterwasplaat op de Orchideeënweide, onderdeel van het Hegewiersterfjild, had aangetroffen.
De trechterwasplaat is een delicate zwam houdt van droge of schrale ondergronden. Hij wordt vaak in samenhang met een mossige omgeving gevonden. De steel van deze zwam meet zo'n 5 centimeter. Hij ondersteunt een hoed van ongeveer twee centimeter in doorsnede. De hoed zal gedurende zijn leven voortdurend van vorm veranderen van taps naar ovaal en uiteindelijk zal er een holle vorm ontstaan. De kleur van deze zwam verandert ook: van paars tot rossig oranje met een gelige rand, vervagend naar oranje tot licht oranje als het seizoen vordert.

Hoewel sommige bronnen volhouden dat de trechterwasplaat slechts in Noord-Amerika en Australië woonachtig is, denken wijzelf dat deze soort op alle continenten zal groeien. Dat betekent dat deze soort of een echte kosmopoliet is of dat de trechterwasplaat uit een familie van verschillende, maar zeer nauw verwante soorten bestaat. Wij geloven dat de laatste versie de meest waarschijnlijke is, voornamelijk omdat deze familie bar slecht onderzocht is.

Aha, denk je wellicht: de wetenschappelijke soortnaam cantharellus betekent vast dat hij lijkt op de cantharel. Nee, is daarop het antwoord, de soortnaam is slechts een verkleinwoord van het Latijnse cantharus, dat 'drinkvat' betekende. Het beschreef dus de vorm van zowel de cantharel als de trechterwasplaat. De wasachtige smaak is ook al niet om over naar huis te schrijven.

Overigens is de trechterwasplaat wel degelijk eetbaar, maar wie gaat nu een zeldzame mini-paddenstoel op zijn vork prikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten