Gewoon eekhoorntjesbrood

Gewoon eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) is zoals zijn soortnaam edulis al aangeeft eetbaar. Hij wordt zelfs door de grootste chefkoks geprezen om zijn smaak. Het vlees is stevig van structuur met een aangename nootachtige geur.
De hoed van deze paddenstoel bereikt tot circa 30 centimeter in doorsnede. De hoed begin zijn leven in een bolvorm, maar deze vlakt in de loop van diens leven af. De kleur is in het algemeen roodbruin, al vervaagd de kleur tot crèmewit aan de randen. De steel kan 25 centimeter lang worden en is aan de basis knotsvormig verbreed. Dat laatste is een eigenschap van de meeste boleten en ze danken er zelfs hun familienaam aan: het Griekse woord bōlitēs, stamt af van bōlos, dat 'lomp' of 'bol' betekent. In het Nederlands is een bolus natuurlijk een – excusez le mot – drol, maar dat is geleend van het Jiddische 'bolus' dat 'bol' betekent.

Gewoon eekhoorntjesbrood komt op alle bewoonde Waddeneilanden voor en is vooral algemeen te vinden op zandgronden. Deze paddenstoel staat in de meeste dure restaurants op het menu, al zal men de naam eekhoorntjesbrood niet zo snel tegenkomen. Nee, men bedient zich liever van de Italiaanse naam porcini, waardoor er een illusie van fijnproeverij wordt gegeven en de prijs een paar euro omhoog kan. Iemand die het Italiaans voldoende machtig is, zal echter opmerken dat porcini eigenlijk 'biggetje' betekent. Het is een overblijfsel uit de Romeinse tijd, waar deze paddenstoel ook al als lekkernij op het menu stond. Omdat de porcini in dat land fungo porcini wordt genoemd is het nog een soort echo van het oud-Latijnse suilli, dat ooit 'big' of '(van) varkensvlees' heeft betekend.

Met andere woorden: ook gewoon eekhoorntjesbrood kun je maar beter in het bos laten staan. Deze paddenstoel wordt gewoon bij de supermarkt om de hoek als eekhoorntjesbrood verkocht en diezelfde zwam staat als porcini op het menu van prestigieuze (lees: pompeuze) restaurants.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten